Minimális rendelési összeg: 5000 Ft

INGYENES SZÁLLÍTÁS 10000 Ft felett!

22 tipp az olvasás megszerettetésére – 3. rész

Ha a második részben olvasottakat is bevetettétek, már biztosak vagyunk benne, hogy az olvasás igazi kedvenccé vált a ti gyerkőceitek körében is, de csak hogy biztosra menjünk, a befejezésre is hoztunk még egy jó adag fortélyt!

15. Legyen az olvasás szabadidős tevékenység!

Mindenképpen próbáld elkerülni, hogy a tévézés legyen a jutalom, az olvasás pedig majdnemhogy büntetés. Emlékeztesd a kicsit, hogy a könyveken kívül más szórakoztató dolgokat is lehet olvasni és mutass neki jó példát azzal, hogy te sem csak tévézel a szabadidődben, hanem olvasol is – és utána meséld el neki miért élvezted.

16. Szánd rá az időd!

olvasás - magyarázás

Amikor gyermeked egy ismeretlen szót talál amit rosszul olvas, hagyj neki a dologra egy kis időt, és dicsérd meg az erőfeszítést. Kezeld a hibákat lehetőségként a fejlődésre. Képzeld el, hogy gyermeked például a gondtalan-t gondatlannak olvassa félre. Próbáld meg közösen újraolvasni a mondatot, és kérdezd meg, melyik szónak van több értelme. Mutass rá a két hasonló alakú szó közötti hasonlóságokra és különbségek észrevételének fontosságára.

Beszélgessetek a szavakról, amikor csak tudtok. Magyarázd el, hogy a rokon szavaknak milyen hasonló a helyesírása és a jelentése. Mutasd meg, hogyan kapcsolódik például egy olyan főnév, mint a tudás, egy olyan igéhez, mint a tudni, stb.

17. Válassz megfelelő nehézségű könyveket!

A túl könnyű könyv pont ugyanolyan rossz, mint a túl nehéz, ezért neked kell segítened gyermekednek megtalálni az arany középutat. A gyerekeknek jobb olvasási élményt nyújt, ha a megfelelő szintű könyveket olvassák. Ellenőrizheted a választást azzal, hogy a kicsi felolvas pár sort neked belőle. Ezután ha biztosra akarsz menni még egy-két kérdést is feltehetsz az olvasottakkal kapcsolatban. Ha a tökmag nehezen olvassa a szavakat vagy nehezen meséli el a történetet, próbáljatok ki egy másik könyvet.

A gyerekek sokszor a könyv puszta látványától is megijednek, ha túl vaskosnak ígérkezik az olvasmány. Ilyenkor jön jól egy könyvjelző, amit célszerű minél korábban megismertetni a kicsivel, hisz segítségével megmutathatod neki, hogy nem kell egy ültő helyében befejezni a könyvet.

Olvasson bátran amíg élvezi, majd ha végzett jelölje meg hol tartott, és leteheti a könyvet, míg újra kedvet nem kap hozzá.

18. Játszatok szójátékokat!

Használj szójátékokat, hogy az apróság jobban tudatosíthassa a szavakban lévő hangokat. Mondj nyelvtörőket, például „Egy meggymag meg még egy meggymag”. Vagy cseréld ki a szavak betűit, hogy új szavakká alakítsd őket. (Például a pékből lehet kép, ha a mássalhangzókat felcseréled, vagy pók, ha a magánhangzó helyére keresel egy másikat, rengeteg ilyen lehetőséged van, csak jó fantázia, vagy egy kis utánajárás szükséges). 

19. Olvassatok fel egymásnak!

Felváltva olvassatok fel hangosan a meseidőben. Ahogy a gyerkőc egyre ügyesebbé és ügyesebbé válik, fokozatosan kevesebbet kell majd neked olvasnod, és gyakrabban hagyhatod, hogy gyermeked vegye át a stafétát. Ha vannak kisebb gyerekeid is, bátorítsd a rangidős lurkót, hogy vállalja át a felolvasó szerepét.

20. Tedd kreatívvá az olvasást!

olvasás - kreatív

Alakítsd úgy az olvasási tevékenységeket, hogy a tökmag erősségeire összpontosuljanak. Ha gyermeked szeret rajzolni vagy alkotni, készítsetek közös könyvet. Hajtogass és tűzz össze papírt, hogy egy könyvre hasonlítson. Ezután írjatok közösen mondatokat minden oldalra, így a kicsi illusztrációkat vagy képeket készíthet majd hozzá. Végül olvassátok fel együtt hangosan.

21. Keress könyvsorozatot.

Kérj a könyvesbolt eladójától, könyvtárostól vagy akár egy tanártól javaslatokat népszerű könyvsorozatokra, amelyeket a gyerekek általában szeretnek és nálatok is beválhat. Egy könyvsorozat elolvasása segít a gyerekeknek megismerkedni a hangnemmel, a szereplőkkel és a témákkal. Ez az ismeretség megkönnyítheti a sorozat következő könyveinek megértését.

22. Ne a saját fejeddel válassz könyvet a gyereknek

olvasás - választás

Próbálj meg olyan olvasnivalókat gyűjteni számára, legyen az könyv vagy akár magazin, amiről biztosan tudod, hogy érdekelni fogja. Szülőként úgy is biztosan tudod, hogy mik az aktuális slágerek nála, vagy mi az új kedvenc hobbija.

Fordítsd extra figyelmet arra, hogy mi az ami leköti, amire bármikor felfigyel az utcán vagy akár a tévében, esetleg egy beszélgetés alkalmával. Ha megvan, ez tökéletes kiindulópont lesz ahhoz, milyen témájú olvasnivalók után kell nézned otthonra. 

Amennyiben a korábbi részekről lemaradtál volna, innen könnyen elérheted őket:

22 tipp az olvasás megszerettetésére – 2. rész
22 tipp az olvasás megszerettetésére – 1. rész

Szólj hozzá!

Hogy még egy gombóc fagyi is beleférjen

kedvezményes termékeink

Termék kosárhoz adva
termék - Ft
Gyerekkönyvek.Net