Minimális rendelési összeg: 5000 Ft

INGYENES SZÁLLÍTÁS 10000 Ft felett!

22 tipp az olvasás megszerettetésére – 2. rész

Reméljük, sikerült minél több tippet kipróbálnotok az előző heti felsorolásból, és az olvasás sokat lépett előre a kedvelt elfoglaltságok listáján! A jó hír, hogy van még bőven praktika a tarsolyunkban, nézzük is meg újabb hetet!

8) Kezdjetek el főzni!

olvasás - főzés

Szerezz be egy fiataloknak szóló szakácskönyvet, és hagyd, hogy a gyermeked válasszon egy ételt, amit veled együtt készíthet el. Kérd meg, hogy olvassa fel hangosan a receptet, miközben te aprítasz. Ha a hozzávalókat és az utasításokat lassan, sokszor elolvassák, az javítja a megértést. Ha a lurkó már elég nagy, vagy valami biztonságos mozzanata következik a főzésnek, akár szerepet is cserélhettek!  

9) Indíts klubot!

Az is elég, ha csak két tagja van, akik ugyanazt a könyvet olvassák épp. Kérd meg a gyermeked egy barátját, hogy csatlakozzon, vagy akár egy szülő-gyerek program is lehet a dolog. Válassz ki egy határidőt és egy találkozóhelyet, és fogalmazzatok meg pár kérdést amit megvitathattok, hogy beinduljon a dolog (legjobb rész, kedvenc karakter, ötletek egy alternatív befejezésre). „Az olvasás társas tevékenység, és a könyvklubok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megosszuk az élményt a barátokkal vagy a családdal” – mondja Dr. Carlsson-Paige, aki maga is könyvklub tag az unokájával.

10) Áss mélyebbre a sztoriban!

Segíts gyermekednek a történetbe való bekapcsolódásban azzal, hogy kérdéseket teszel fel a szereplők gondolatairól, tetteiről vagy érzéseiről: „Miért gondolja Jancsi hogy jó ötlet megvenni a varázsbabot? Mit érez az édesanyja, miután megtudja?” Bátorítsd a picit, hogy a történethez közös élményeiteken keresztül kapcsolódjon.

Ez fokozza a megértést – és az élvezetet. (Az olvasás nem szórakoztató, ha nem értik, miről van szó.) Kérdezd meg, melyik szereplőt kedveli a legjobban, mit gondol, mi fog történni legközelebb, mit tenne az adott helyzetben. Ha túlságosan a betűkre és a hangokra koncentrálunk a történet rovására, a gyerekek nem lesznek olyan jó olvasók, hiszen ha jó olvasó vagy, akkor gyorsan olvasol – nem nézel minden betűt, hanem a jelentésért olvasol, ami az olvasási folyamatot táplálja.

11) Forduljatok a könyvekhez nehéz időkben!

Adj könyveket a gyermek életének bármely szenvedélyéhez – vagy bármilyen küzdelemhez. Kiskutyát kap? Adj hozzá egy könyvet. Új iskolát kezd? Adj hozzá egy könyvet. Ezzel azt sugallod felé, hogy a könyvek segíthetnek, ha szomorúak, izgatottak vagy bármi más. Ha még aktuális, engedd, hogy a „könyvtündér” hozza el a könyvet: Csomagold be a könyvet, és hagyd ott egy cetlivel – „Hallottam, hogy nagytestvér leszel. Ez segít megismerni az új szerepedet. Szeretettel, a Könyvtündér”.

12) Légy egy kicsit bolondos!

olvasás - bolondos

Ha már valamivel idősebb a lurkó, vegyél neki fejlámpát, hogy „lefekvés után” is fent tudjanak maradni. Ez segít emlékeztetni őket arra, hogy az olvasás élvezet és kiváltság – és felnőttnek fogják érezni magukat. Bónusz: kölcsönkérheted a fejlámpát, ha valamiért neked is szükséged lenne rá!

13) Adj olyan ajándékot, ami olvasásra készteti őket!

Amikor az anyósod vagy valamelyik keresztszülő a születésnapi ajándékokról kérdez, javasolj könyveket! A gyerekeid ezt adjanak a barátaiknak is, olyan felirattal, amely elmondja a megajándékozottnak, miért különleges számára ez a könyv. Ezáltal azt is megtanítod a gyerekednek, hogy a könyvek segítségével kapcsolatot teremthetsz másokkal.

14) Ne induljatok el otthonról olvasnivaló nélkül!

olvasás - utazás

Dobj be a táskádba legalább egy gyerekbarát könyvet vagy akár újságot , amikor tudod, hogy olyan helyre mentek, ahol sok unalmas várakozás vár majd a gyerekre (bank, orvosi rendelő, stb). A történetek segíthetnek lekötni gyermeke figyelmét, ez a tapasztalat pedig azt is megmutatja majd neki, hogy mindig tud időt szakítani az olvasásra.

Egy hét múlva érkezünk a sorozat harmadik, egyben záró részével, amiben most a megszokott 7 tipp mellé egy extra, 8. is csatlakozik majd. A várakozás idejére pedig jó szívvel ajánljuk régebbi írásainkat:

22 tipp az olvasás megszerettetésére – 1. rész
Tanulságos gyerekkönyvek – miért legyen legalább 1-2 a polcon?
A legjobb mesék elalváshoz
Mesekönyv kontra kijelző: mi történik a gyerekek fejében? – 2. rész
Mesekönyv kontra kijelző: mi történik a gyerekek fejében? – 1. rész

Szólj hozzá!

Hogy még egy gombóc fagyi is beleférjen

kedvezményes termékeink

Termék kosárhoz adva
termék - Ft
Gyerekkönyvek.Net