Minimális rendelési összeg: 5000 Ft

INGYENES SZÁLLÍTÁS 10000 Ft felett!

A felolvasás előnyei a gyermek számára 2.

Az előző epizódban már kifejtettük a felolvasás kisgyermekekre gyakorolt pozitív hatásainak egy részét, ne is szaporítom a szót, nézzük a többi előnyt.

6. Az együtt töltött drága idő


Van annál jobb, mint összebújni a kanapén a gyermekünkkel egy-egy csésze forró csokival és egy jó könyvvel egy téli estén? Ezt megtapasztalva valóban elmondhatjuk, hogy az együtt töltött idő nemcsak értékes, hanem egyenesen megfizethetetlen.

Mese felolvasás a gyermeknek.

Egy hosszú, iskolával, sporttal, házi feladattal és sok más tevékenységgel teli nap után az olvasás az egyik biztos módja annak, hogy lelassítsatok, és biztosak lehessetek abban, hogy minőségi, zavartalan időt töltötök együtt.

Mivel az olvasás általában csendes helyen, zavaró tényezők nélkül történik, és csak Te és gyermeked vesztek részt benne, páratlan meghittséget és egy életre szóló élménytjelent. Ha visszagondolok a gyermekkoromra, az egyik legkedvesebb emlékem az, amikor édesanyám felolvasott nekem és a bátyámnak.

Emlékszem, milyen izgalmas volt esténként a mese kiválasztása, még akkor is, ha gyakran újra és újra kedvenc meséinket hallgattuk meg. A gyermeknek való felolvasás olyan kötődési élményt jelent, amelyet napról napra várni fog, mert a mese története mellett az osztatlan figyelmedet tapasztalja meg.

7. Problémamegoldás

Minden jó történet tele van problémákkal, megoldásokkal és lehetőségekkel.

A szereplők a legkülönfélébb helyzetekben találják magukat a mesékben, melyekből aztán ki kell valahogy lábalniuk. Természetesen szemfülesek és kreatívak, így ez általában sikerülni is szokott.

Felolvasáskor a gyermek töretlenül figyeli a történetszálak alakulását, különösen azt, hogy hogyan tud kedvenc szereplője úrrá lenni egy szokatlan élethelyzeten. Az efféle történetek nagyban segítik a kicsiket abban, hogy felfedezzék, mások hogyan oldják meg az élet mindennapi kihívásait. Fejleszti a helyzetelemző-, és a megfelelő cselekvés kiválasztásának képességét számtalan életszituációban.

Légy kreatív

Egy jól időzített feladattal még tovább fejlesztehted a gyermek problémamegoldó képességét. Kérd meg, hogy a történet végén, vagy akár alatta is, a megoldás felolvasása előtt mondja el ő, hogyan oldaná meg az adott problémát, feladatot. Vagy elemezzétek közösen a szereplők által hozott döntéseket. Kérdezd meg, egyet ért-e a helyzet megoldásával, vagy másképp csinálta volna a szereplő helyében? Mindezzel ösztönözni tudod a saját ötleteinek, megoldásainak kidolgozására.

Az élet tele van kihívásokkal, és az olvasás csodálatos módja annak, hogy megtanuljuk leküzdeni őket.

8. Koncentráció

Amikor a gyerekek történeteket hallgatnak, fokozódik a hallottakra való koncentrációs képességük. Minél inkább elmerülnek egy történet részleteiben, annál inkább késztetik magukat arra, hogy még tovább hallgassák azt, így egyre hosszabb ideig tudnak figyelni egy adott dologra. Ez által az olvasás meghosszabbítja a gyermek általános koncentrációs képességét. Nagyon fontos azonban, hogy megtaláljuk a legjobb témát, mert minél érdekesebb és lebilincselőbb egy könyv a gyermek számára, annál jobban fog figyelni olvasás közben.

Az egyre fejlődő koncentráció átgyűrűzik más területekre is, és segíti a gyermeket abban, hogy jobban teljesítsen az iskolában és egyéb tevékenységek során.

Ne dőlj be a tévhiteknek

Sok szülő gyakran megjegyzi, hogy a gyermekei milyen jó és kitartó figyelemmel rendelkeznek, mivel képesek órákig filmeket és tévéműsorokat nézni. A látszat azonban csal.

Az agy számára természetellenes tempóban felvillanó képek nézése nem fókuszálás. Sokkal inkább olyan, mint egy transz, és bizony sok gyermek, aki órákon át tévézik, nehezen tud koncentrálni a tanórákon!

A képernyő bámulásával ellentétben – amely negatívan hat az agyra, – az olvasás valódi összpontosításra serkent. A gyerekeknek valóban figyelniük, olvasniuk és gondolkodniuk kell arról, amit olvasnak vagy hallanak. Aktívan részt kell venniük a folyamatban, hogy “hasznot húzhassanak” a történetből. Nem úgy élik meg őket, hogy közben csak passzívan bámulják.

9. Memória

Emberemlékezet óta ismert a tény, hogy minél többször ismétlünk valamit, annál jobbá válunk benne. Ez a készségek nagy részére, így a memóriára is igaz. Minél többet használja a gyermek az emlékező képességét, annál erősebbé válik számára ez a készség.

De ennél egy lépéssel még tovább mehetünk serkentve gondolkodási képességét a már jól bevált kérdésekkel olvasás közben. Ezek a kérdések a szavak puszta kiejtése helyett a hallgatásra és az értő olvasásra ösztönöznek, ami azt jelenti, hogy olvasás vagy felolvasás közben a gyermek erőfeszítéseket tesz, hogy elgondolkodjon és emlékezzen arra, amit hall vagy olvas.

10. Erkölcsi leckék

A gyerekek sokat tanulnak a kedvenc történeteik hőseitől. Ezek a történetek tele vannak olyan forgatókönyvekkel, amelyekben a szereplőknek döntéseket kell hozniuk, és befolyásolniuk kell a dolgok kimenetelét. Az, hogy a gyerekek hogyan érzékelik ezeket a döntéseket és a történetek szereplőinek cselekedeteit, hatással lesz a saját erkölcsi értékrendjükre. Megtanulják általuk a követendő és rossz morális példákat, látni és érteni fogják közöttük a lényegi különbségeket. Általánosságban a mesék túlnyomó részére jellemző, hogy mind valamilyen erkölcsi értékre tanít, amit tanulságnak szoktunk nevezni.

11. Az olvasás szeretete

A mindennapos közös olvasás egyik legnagyobb előnye, hogy már egészen fiatal korban kialakítunk általa egy egészséges szokást. Azok a gyermekek ugyanis, akiket könyvek vesznek körül, olvasó felnőttekké válnak.


Egészen egyszerűen, ha felolvasol a gyermekednek, és könyvekkel veszed körül, egész életre szóló kötődést alakíthatsz ki benne az olvasás iránt, mert az énjének részévé válik és olyan rutinszerű tevékenységgé alakul, ami után minden nap vágyakozni fog.

Az olvasásra való fogékonyságát hosszú évekkel az iskola után is megőrzi, így mindig szívesen olvas majd könyveket, online tartalmakat.

12. Hallgatási készség

A hallgatás képesség az egyik legfontosabb dolog a gyermek iskolai sikeréhez. Sajnos ez egyúttal egy olyan készség is, amelyet sok gyermek csak részlegesen birtokol.

Amikor egy gyermeknek olvasol, aktívan figyel a részletekre. Nem kell, csak naponta néhány percig megtenned ezt, és máris óriási hatással lesz a gyermek általános hallgatási készségére, nagymértékben segítve őt az iskolában.

Maradj velünk, mert a következő (befejező) részben a felolvasás újabb különösen értékes hatásaival ismerkedhetsz meg.

Ha még nem tetted, olvasd el sorozatunk előző részét is, és nézd meg gyerekkönyv kínálatunkat!

Szólj hozzá!

Hogy még egy gombóc fagyi is beleférjen

kedvezményes termékeink

Termék kosárhoz adva
termék - Ft
Gyerekkönyvek.Net